Uusi Rovaniemi 22.3.2013: Kenelle kuuluu Ounasvaara?

Kenelle kuuluu Ounasvaara?

Elokuussa 2012 kaupunginvaltuusto käsitteli yleiskaavan muutosta Ounasvaaran lakialueella. Koska yksimielisyyteen ei päästy, mökkikyläkaava palautettiin valmisteluun.

Rovaniemen vihreille Ounasvaarassa ei ole kyse vain siitä, mihin voidaan rakentaa ja mihin ei. Suunniteltu mökkikylä muuttaisi jotain paljon merkittävämpää: se muuttaisi suhteemme Ounasvaaraan. Se veisi meiltä niitä merkityksiä ja arvoja, joihin olemme sukupolvien myötä kasvaneet kiinni.

Yksi näistä arvoista on lähiympäristön vaaliminen siten, että kotiseudulle on mahdollista kasvattaa vahvat juuret. Sellaiseen maaperään uusienkin asukkaiden on helppo asettua, ja me-henki ja sitoutuminen vahvistuvat. Jos tuttuja maamerkkejä jatkuvasti uhataan ja muutetaan, turvallisuus häviää ja juurettomuus kasvaa.

Ovatko päättäjät valmiita leikkaamaan Ounasvaarasta nyt yhden, tulevaisuudessa kenties yhä useampia palasia matkailuyrittäjien vapaasti käytettäviksi? Muita vaihtoehtoja mökkikylän sijainniksi ei ole edes selvitelty.

Rovaniemi on alkanut valmistella hakemusta kansallisen kaupunkipuiston statuksen saamiseksi. Ounasvaaran lakialueen rakentaminen ei ainakaan parantaisi hakemuksen uskottavuutta.

Kysymys ei ole siitä, ettei Rovaniemeä saisi kehittää. Kysymys on Rovaniemen kehittämisestä siten, ettei tuhota rahassa mittaamattomia arvoja, joita Ounasvaara sisältää.

Ounasvaara on meidän kaikkien yhteinen. Päätöksenteon ja valmistelun avoimuus on välttämätöntä aidon vuoropuhelun ja onnistuneiden ratkaisujen syntymiselle.

Rovaniemen Vihreät ry.