Avoin yleisötapahtuma, paneelikeskustelu sunnuntaina 12.6.2022

Kaivos- ja matkailuala Lapissa: riskit ja konfliktit

Sokos Hotel Vaakuna, kokoustila Tokka, Koskikatu 4

Keskustelu klo 14:00-15:30. Sen jälkeen kahvitarjoilu

Rovaniemen ja Lapin Vihreät järjestävät paneelikeskustelun kaivos ja matkailualan yhteensovittamisen riskeistä ja konflikteista Lapissa. Keskustelu on ajankohtaista suhteessa kaivoslain uudistamiseen. Kaivoslaki on ollut kommenttikierroksilla ja nyt keskustellaan sitä, miten lakiluonnoksiin tehtäviin huomautuksiin vastataan ja millaiseksi laki lopulta asetetaan.

Kaivoshankkeisiin liittyy riskejä ja uhkia Lapin muille elinkeinoille, kuten matkailualalle. Suomen luonnonsuojeluliitto on tuonut esiin, että niin sanottu intressivertailu tulisi tuoda kaivoslupaan yksityiskohtaisesti. Tutkija Sanna Hast korostaa, että yhteensovittamisen seurauksena paikallinen luonto ja siihen kiinnittyvät käytännöt muuttuvat ja luonto määrittyy aina uudelleen.

Paneelikeskustelussa pohdintaan kaivos- ja matkailualan kasvun rajoja sekä luonnonvarojen käytön yhteensovittamisen mahdollisuuksia, esteitä ja mahdottomuutta. Yleisö voi osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä kansanedustajalle ja asiantuntijoille.

Paneelin osallistujat

Jenni Pitko on vihreiden kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu ja arkkitehti Oulusta. Pitko on politiikassa, koska haluaa säilyttää kaikkein kauneimman eli herkän luontomme ja lumiset talvet myös tuleville sukupolville.

Sanna Hast on tutkija, joka on tutkinut luonnonvarojen käyttöä sekä käyttöön ja konflikteihin liittyviä yhteensovittamisen prosesseja. Hän on töissä paliskuntain yhdistyksessä.

Mikko Lipponen on matkailuyrittäjä sekä Kolarin valtuusto puheenjohtaja. Hän nousi valtuustoon sitoutumattomasta kuntavaaliryhmästä Kolarin kylät ja tunturit. Lipponen tekee työtä kestävämmän ja paremman tulevaisuuden edestä.

Niina Helistö edustaa paneelissa Rajat Lapin kaivoksille -ryhmää. Hän toimii Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristölaki- ja luonnonsuojeluvaliokunnassa. Helistö on työskennellyt kaivostyönjohtajana, mutta on toiminut myös matkailualalla, kuten safariyrittäjänä. Helistö tuntee siten kaivoksiin liittyvät riskit ja haasteet sekä matkailualan toimintakentän. Helistö on sitoutumaton aktiivinen kaivostoiminnan vaikuttaja ja hän on muun muassa antanut kaivostoiminnan riskeihin liittyviä lausuntoja ja asiantuntija taustoitusta eri puolueiden kansanedustajille.

Paneelikeskustelun juontaa Maria Huhmarniemi. Hän on Lapin yliopiston lehtori, joka on tutkinut taiteen keinoja vaikuttaa ympäristökonflikteissa Lapissa ja tuottanut kaivoskeskusteluihin osallistuneita taidetapahtumia Äkäslompolossa yhteistyötahojensa kanssa. Huhmarniemi on myös Rovaniemen vihreä valtuutettu.