Noin puolella maailman väestöstä on menkat. Silti kuukautisiin liittyy runsaasti tabuja, syrjintää, eriarvoisuutta ja häpeää ympäri maailmaa. Menkoista pitää puhua, jotta näitä ongelmallisia rakenteita voidaan murskata. Hyvä kuukautisterveys on ihmisoikeus.
Kuukautisköyhyys koskee monia menstruoivia ihmisiä Suomessa. Vähävaraiselle ihmiselle kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan kuukauden tai viikon budjetista. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon. Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin.

Kuukautisiin liittyvään taloudelliseen epätasa-arvoon on tärkeä puuttua. Esimerkiksi Skotlanti on päättänyt tarjota ilmaisia terveyssiteitä ja tamponeja niitä tarvitseville. Ilmaisia kuukautisvälineitä tulisi olla tarjolla kouluissa, nuorisotiloissa ja terveyskeskuksissa, jotta ne ovat helposti ihmisten saatavilla. Esimerkiksi kaikilla nuorilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saada kuukautissuojia kotoa tai rahaa niiden hankkimiseen.
Jokaisella tulee olla oikeus valita itse omat kuukautisvälineensä oli kyseessä sitten kuukuppi, tamponit tai terveyssiteet.

Helsingissä vastaava aloite johti siihen, että Helsingin kaupunki on tänä syksynä päättänyt aloittaa kokeilun, jonka aikana jaetaan ilmaisia kuukautissuojia neljässä koulussa, samalla kartoittaen kuukautisköyhyyttä ilmiönä. Ruotsissa Övertorneån kunta päätti kesällä alkaa jakamaan kuukautissuojia koululaisille.

Tarjoamalla ilmaisia suojia puretaan myös kuukautisten ympärillä olevaa häpeää ja myyttejä. Rovaniemen tulee toimia kuukautisköyhyyten liittyvän tabun rikkomisessa ja turvattava kaikilla oikeus hyviin kuukautisiin taloudellisista resursseista riippumatta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Rovaniemi selvittää mahdollisuutta tarjota maksuttomia kuukautisvälineitä nuorille sekä kaikille itsensä vähävaraisiksi kokeville