Vihreä valtuustoryhmä ilmaisee heti aluksi tyytyväisyytensä siihen muutosesitykseen, jonka keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Susanna Junttila ryhmäpuheenvuorossa esitti. Muutosesityksen mukainen valtuuston sitoutuminen kaupunginhallituksen aiemmin tekemään päätökseen on olennaista siksi, että valtuusto on se toimielin, joka päättää tämän koko luokan investoinneista. Päätöksellä keskustan uimahallin säilyttämisestä kerromme lukuisille huolissaan oleville kaupunkilaisille, että huolen voi toistaiseksi unohtaa.

Vesihiiden tulevaisuus on tietenkin samalla tavalla tulevien vuosien harkinnasta. Tilaliikelaitoksen johtajan Pekka Latvalan arvion mukaan Vesihiiden toiminta-aikaa voidaan vuosittain toteutettavalla korjaamisella jatkaa 5 – 10 vuotta. Peruskorjauksen aika olisi siis vasta puolenkymmenen vuoden päästä. Se tarkoittaa sitä, että tuota päätöstä on tekemässä vuonna 2021 valittava valtuusto ja harkinta siitä kuuluu siis heille. Ja sen seurauksena meillä on siis tulossa uudet uimahallivaalit. Haluamme joka tapaukseesa esittää huojentunutta iloa kaikkien Vesihiiden- vakioasiakkaiden puolesta siitä, että Vesihiisi säilyy käytössä..

Sitten Ounasvaaran hallista. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että uusi 50 metrin altaan halli rakennetaan Urheiluopiston yhteyteen. Päinvastoin, sehän on monessa suhteessa erinomainen paikka toisen uimahallin paikaksi. Meitä kuitenkin kiusaa se, ettei valtuustosopimuksen hengen mukaisesti tutkittu sitä, miten paljon uuden uimahallin rakentaminen keskustaan olisi tullut maksamaan. Valtuustosopimuksessahan nimittäin sovittiin, että halli toteutetaan kustannustehokkaasti. Nyt meillä ei ole mitään vertailukohtaa päätöksenteon pohjaksi.

Mutta, kuten totesin, me emme vastusta hallin rakentamista Ounasvaaralle. Hallin hinta on tietenkin iso. Toivottavasti kustannukset pysyvät tuossa tämän hetkisessä 23,5 m€:ssa. Hallin hinnaksihan arvioitiin vielä pari vuotta sitten 15 m€, joten hinta on noussut tuon parin vuoden aikana 50 %. Kun tietää, että Ounasvaaran hallin hinta on luonnollisesti pyritty laskemaan mieluummin hintahaitarin alarajalle ja kun meillä toisaalta on huonoja kokemuksia kustannusten karkaamisesta esim. Lappia-talon peruskorjauksesta tai Ounasrinteen koulun uudisrakennuksesta, pieni pelko elää jossain mielen sopukoissa.

Huoltamme herättää myös se, että kannattavuutta laskettaessa lähtökohtana on ollut se, että kaikki nykyiset Vesihiiden käyttäjät siirtyisivät käyttämään Ounasvaaran hallia. Jos Vesihiiden vajaasta 200 000  käyttäjästä puoletkaan jää käyttämään edelleen Vesihiiden palveluita, Ounasvaaran oletettu käyttäjämäärä tipahtaa lähes kolmanneksella. Ja jos vielä 80 000 suuruusluokkaan asetettu toive uusista kävijöistä jää toteutumatta, taloudelliset laskelmat heittävät äkkiä melkoisen kuperkeikan.

Mutta erityisesti haluamme nostaa esille sen, että uusimpaan 10-rataisen hallin suunnitelmaan saattaa liittyä yksi vakava virhe. Tavoitteenahan on rakentaa halli, jossa voitaisiin pitää erilaisia virallisia kilpailuja. 10-ratainen halli on ehdottomana vaatimuksena vain maailmanmestaruus- ja olympiauinteihin. Muissa kilpailuissa se on vain suositus. On aika rohkeata toivoa maailmanmestaruusuinteja Rovaniemelle, olympialaisista puhumattakaan

(Uintiurheilun sääntökirja 2005, Suorituspaikat, s. 9). Toisaalta, jos haluamme Rovaniemelle maaimanmestaruustason hallin, on huomioitava se, että ainakin suurempien kilpailujen edellytyksenä on varsinaisen kilpa-altaan lisäksi se, että käytössä olisi myös vähintään 25 metrinen lämmittely- tai verryttelyallas. Tämähän tarkoittaisi käytännössä sitä, että opistolla tällä hetkellä oleva 25 metrin allas pitäisi säilyttää myös tulevaisuudessa. Eli kun hallista aletaan tehdä tarkempia suunnitelmia, tätä olisi syytä selvitellä. Kenties on syytä tyytyä 8-rataiseen halliin ja korkeintaan Suomen mestaruustason kilpailujen tavoittelemiseen. Säästö investoinneissa olisi maailmanmestaruustasoon verrattuna kahden radan vaatiman 1,5 m€:n lisäksi n. 4 m€ Urheiluopiston vanhan hallin korjaamiseen eli yhteensä vähintään 5 m€ sen ajatuksen varassa, että Rovaniemellä jonain päivänä voitaisiin uida maailmanmestaruuksista.

Näillä sanoin Vihreä valtuustoryhmä hyväksyy tehdyn päätösesityksen Susanna Junttilan tekemällä muutosesityksellä muutettuna.