Valtuustoaloite: Sitova asiakasmitoitus Rovaniemi lastensuojelun sosiaalityöhön

Kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2017 ja sen jälkeen jo yli 3000 lastensuojelun ammattilaista ja muuta asiasta huolestunutta henkilöä on allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan lastensuojelulakiin muutoksia sosiaalityöntekijöiden työkuorman pienentämiseksi ja näin lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Osassa kunnista sosiaalityöntekijöillä voi pahimmillaan olla yli 100 lasta asiakkaana. Adressissa vaadittiin toimia myös kuntatasolla.

Myös lapsiasiavaltuutettu on jo vuonna 2013 todennut, että asiakasmääriä pitäisi rajata 20–30 asiakkaaseen. Sosiaali- ja terveysministeriön Lastensuojelun laatusuosituksen mukaan lastensuojelun työntekijäresurssit suhteessa asiakasmääriin ovat yleisesti katsoen riittämättömät. Sosiaali- ja terveysministeriö myös suosittaa, että lastensuojelun henkilöstöresurssi mahdollistaisi vuorovaikutustyön ja osallisuuden toteutumisen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää mahdollisuutta asettaa sitova asiakasmäärä lastensuojelun sosiaalityöhön.

Miikka Keränen

Jorma Kuistio            Anna Suomalainen