Kaupunkistrategia 2025

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Alkuun kiitämme kaikkia Rovaniemen kaupunkistrategian 2025 valmisteluun osallistuneita. Suunnittelutyö on ollut kattavaa ja se näkyy lopullisessa, nyt valtuustolle tulleessa strategialuonnoksessa.

Vaikka strategia keskittyykin varsinaisen strategisen toimintasuunnitelman sijaan toivotun lopputuloksen, vuoden 2025 tilanteen, kuvailemiseen, toiminnan suuntaviivat tulevat selväksi. Välillä tosin harhaudutaan jopa utopistiseen haaveiluun, kuten liitteessä 5, jossa kuvaillaan maakunta- ja soteuudistuksen toteutuneen onnistuneesti, sekä maakunnan ja kaupungin välisen yhteistyön sujuvan. Positiivisuus on tietysti hyve, mutta näiden haavekuvien maalailuun tarvitsisimme jo järeämmän toimintasuunnitelman.

Kaupunkistrategian liitteitä on enimmäkseen suorastaan ilo lukea. Keskustan liikenteen kehittäminen vyöhykeperiaatteella, kiertotalouden edistäminen, biokampushanke, toritoiminnan siirtäminen pois kauppatorilta – erittäin innostavia ja tulevaisuuteen suuntautuneita tavoitteita, muutaman mainitakseni. On kuitenkin vaarana, että Rovaniemi sortuu toiminnassaan viherpesuun: kiertotalous ei ole ekonappi, jota painamalla voidaan todeta, että oma osamme on nyt tehty, vaan ympäristönkuormituksen vähentäminen vaatii todellista sitoutumista. Onneksi, kuitenkin, energiatehokkuus ja ympäristötietoisuus näyttävät olevan läpileikkaavia teemoja strategiassa pakollisen sanahelinän sijaan.

Kaupunkistrategiassa erityisesti ilahduttaa luovuuden, innovatiivisuuden ja kokeilun henki. On sallittua kokeilla, epäonnistua, oppia ja tehdä uudelleen. On sallittua olla rohkea ja uudistua. Elinvoimaisuus, vireys ja viihtyisyys näkyvät kaupungin tavoitetilassa. Rovaniemeä on tuntunut leimaavan näköalattomuus ja haluttomuus piristyä keskeisten kohteidensa osalta – etenkin keskusta ja jokivarret olivat pitkään kummallisen pysähtyneitä ja jättivät todellisen arvonsa hyödyntämättä. Nyt, vihdoin, strategiassakin näyttää siltä, että eteenpäin ollaan menossa ja voimme vielä joskus epäironisesti todeta, kuinka kaunis ja viihtyisä kesäkaupunki Rovaniemi on.

Huolta herättää se, miten paljon strategia korostaa Ounasvaaraa matkailukohteena ja alleviivaa alueen “kehittämistä”. Puheet olympiatreenauksesta ja liikuntamatkailun keskittymästä tuovat mieleen Kuopion Puijon – sielläkin nähtiin 50-60 -luvuilla kaupungin kupeessa oleva mäki osana mahtipontisia liikuntaympäristövisioita urheiluhalleineen ja uimaloineen. Puijon onneksi suuri osa sen metsistä oli suojeltu jo 20-luvulla, ja nyt se kohoaa edelleen suurimmilta osin luonnontilaisena kaupunkilaisten rakkaana lähiliikuntametsänä – ja hyvin suosittuna myös matkailijoiden mielestä ainutlaatuisen luontonsa ansiosta.

Tämän toivomme ymmärrettävän myös Ounasvaaran kohdalla; Ounasvaaraa ei voida kehittää kokeilukulttuurin lähtökohdista ajatellen, että kokeilla ja erehtyä saa. Kerran rakennettua ei saada enää entiselleen.

Lopuksi: ekologisten uhkien lisääntyminen mainitaan strategiassa negatiivisena muutostrendinä. Siksi olisi toivottavaa, että kaupunkistrategiassa olisi tuotu enemmän esiin, miten kaupunki aikoo varautua ja sopeutua ilmaston lämpenemiseen. Esimerkiksi joulukaupunkina Rovaniemi haluaa panostaa lumeen ja jäähän keskustassa. Miten käy lumimatkailulle ja jääveistoksille joulun aikaan, kun elohopea pysytteleekin nollan yläpuolella? Tai kesämatkailun edistämiselle, kun sää on jatkuvasti epävakaista ja vielä sateisempaa kuin nyt? Toki; ongelma ei todennäköisesti kosketa meitä vielä vuonna 2025. Rovaniemen on kuitenkin ennemmin tai myöhemmin varauduttava ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomiin muutoksiin – mieluummin ennemmin.

Näillä sanoin Vihreä valtuustoryhmä hyväksyy Rovaniemen kaupunkistrategian 2025.

Vihreän valtuustoryhmän puolesta

 

Anna Suomalainen