Herra puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja virkamiehet sekä lehteriväki

Aivan aluksi haluan muistuttaa, ettei Rovaniemi ole mikään lomakylä, eikä tunturikeskus. Käsiteltävänä on Ounaskosken rantatontille sijoitettu moottorikelkka parkki. Tonttia, joka on uhrattu paikallisten safariyrittäjien tankkaus ja säilytyspaikaksi, voi pitää yhtenä kaupungin arvokkaimmista johtuen sen sijainnista keskellä kaupunkia joen rannassa.

Kelkkapuisto aiheuttaa lähiympäristössä asuville ihmisille suurta haittaa niin melusaasteena kuin ilmanlaatua pakokaasuilla pilaten. Tämän lisäksi moottorikelkat aiheuttavat ainakin jonkinlaista turvallisuusriskiä. Tontti on moottorikelkkojen käytössä myös ahdas, eikä siihen ole rakennettavissa kunnollista huoltorakennuksia ihmisten tai koneiden käyttöön.

Kelkkaparkin sijoitusta on puolustettu mm. sen sijainnilla kävelymatkan päässä keskustan hotelleista. Tosiasia on kuitenkin se, ettei matka keskustasta esim. 5 km päähän bussilla ole matka eikä mikään. Niinpä kelkkaparkkia pitäisi alkaa miettiä uuteen paikkaan ja minun mielestäni oikea suunta olisi jossain keskustan ja Napapiirin välissä. Olisiko sille tilaa Ounaspaviljongin tietämiltä? Miten olisi lentomelun vuoksi muulta rakentamiselta poissuljettu alue 4-tien mutkassa Saarenkolmion alueella tien pohjoispuolella? Entäpä kelkkasataman vieminen aina Syväsenvaaran ja Napapiirin väliseen maastoon tulevan uljaan Joulumaan osaksi?

Asemakaavan muutosehdotusta laadittaessa vaihtoehtona ei ole pohdittu kelkkaparkin siirtämistä aivan toiseen paikkaan. Miksi ei! Tällainen vaihtoehto olisi safarifirmojen tullut tehdä ainakin, mikäli valtuutettu Sulasalmen muistikuva tehdyistä päätöksistä pitää paikkansa. Enkä epäile sitä lainkaan. Missä on visio siitä, mihin Rovaniemen matkailussa panostetaan. Nyt huiskitaan Ounasvaaralle, piirrellään kaavamerkintöjä Ounaskosken rantaan ja pystytetään leirintäalueita ja mökkikyliä Napapiirin tuntumaan. Voisiko tätäkin parkkia miettiä vielä kerran? Ounaskosken ranta on huono paikka kaikessa muussa suhteessa paitsi ehkä matkakuluja ajatellen. Näkemyksenne mukaan matkailupalvelut on jatkossa keskitettävä Napapiirin suuntaan ja siksipä esitämme asian palauttamista.

Vihreän valtuustoryhmän puolesta, Jorma Kuistio