Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä muut kuulijat.

Olemme hyväksymässä alijäämäisen tilinpäätöksen viime vuodelta. Alijäämän syyt ovat selvillä – moni asia kuitenkin meni juuri suunnitelmien mukaan. Alijäämä katetaan edellisvuosien ylijäämistä taloussuunnitelman mukaan.

Olisiko tuloksen kehitykseen voitu puuttua kesken vuoden? Osavuosikatsaukset käsitellään tarkastuslautakunnassa, kaupunginhallituksessa sekä valtuustossa. Lisäksi kaikki lautakunnat käyvät läpi oman taloutensa joka kokouksessaan. Subjektiivisiin oikeuksiin perustuvat palvelut on järjestettävä ja muusta on vaikea luopua, koska me rovaniemeläiset olemme tottuneet laatuun ja laajaan valikoimaan. Me teimme lisätalousarvion, joka piti kutakuinkin.

Kuten vieruskaverini Liisa Helin jo otti esille, kuntia suositellaan laatimaan erillinen ympäristöraportti osana tilinpäätöstä. Rovaniemi laistaa raportin laatimisen ja pärjää yhden sivun tekstillä tästä aiheesta. Syyksi on kirjattu, ”kun ei kukaan muukaan niin ei mekään”. Oikeat suurkaupungit ottavat ilmastoasiat vakavasti ja esimerkiksi Helsinki on laatinut näitä raportteja jo yli kymmenen vuotta. Kuusi suurinta suomalaista kaupunkia ovat perustaneet kaupunginjohtajien ilmastoverkoston.
Rovaniemen kaupungilla on ilmasto-ohjelma. Valtuusto sai sen tiedoksi joulukuussa 2011. Silloin valtuusto hyväksyi myös vihreiden ponsiesityksen ohjelman vuosittaisesta seurannasta ja raportoinnista. Tämä seuranta olisi luontevaa juuri tänä päivänä – samalla, kun siunaamme viime vuoden toteutuneet luvut ja toiminnan. Raportoinniksi ei riitä hyvinvointikertomuksen suppea muutaman sivun huomiointi elinympäristöstä.

Mutta toisiko henkilöstöraportin tyyppinen ympäristöraportti jotain lisäarvoa päätöksentekoon? Vai olisiko se vain turhaa lisätyötä viranhaltijalle ja harmia meille päättäjille? Ovatko ympäristöasiat yhä edelleen niin etäällä kunnan perustoiminnoista, ettei niitä voi helposti mieltää osaksi palveluja? Vai onko kysymys vain asenteista?

Ilmasto-ohjelman toimenpiteillä on tarkoitus säästää rahaa. Konsernin kiinteistöjen sisäilmaremontit ja energiatehokkuuden lisääminen kuuluvat yhteen. Maankäytön onnistuneella kehittämisellä haastetaan kuntalainen miettimään tarkemmin omaa liikkumistaan, vähentämään omia henkilökohtaisia päästöjään. Samalla saattaa säästyä rahaa. Kaavoituksen tuoma tulo kaupungin kassaan ei voi olla ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että tulvariskialueelle EI saa rakentaa.
Arvoisa puheenjohtaja näin lyhyesti Vihreä valtuustoryhmä hyväksyy Tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan esityksen mukaan.

Vihreän valtuustoryhmän puolesta Sari Hänninen