Valtuustoaloite Kauppatorin asukastuvalta tehtävän ruuanjakelun parantamiseksi

Hyvinvointiraportissa tulee ilmi, miten huono-osaisuus on kasvava ongelma kaupungissamme. Yksi huono-osaisuuden ääri-ilmentymä on ns. leipäjono, jollainen on myös mm. Kauppatorin asukastuvalla arkipäivisin. Sieltä jaetaan tarvitsijoille SIWA-ruokakaupoista saatua ruokaa: Kasviksia, hedelmiä, leikkeitä ja lihaa, maitotuotteita, eineksiä, leipää, pullaa sekä satunnaisia kausituotteita. Lisäksi asukastuvalla jaetaan kaksi kertaa viikossa Ounasrinteen koulun ylijäämä ruokaa. Tarvetta jaettavalle ruualle olisi enemmän kuin sitä on tarjolla. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin seuraavat:

  • Tila asukastuvalla on ahdas, viikossa asiakaskäyntejä on lähes 600 ja tila kooltansa 106 m2.
  • Henkilökuntaresurssi on pieni. Työntekijät, kaksi henkilöä ovat kuntouttavassa työtoiminnassa ja molemmat vain 3 pv/vk töissä.
  • Ruuan kuljetus kouluilta on ainakin ajoittain ongelmallista, sillä se perustuu vapaaehtoistyöhön, eikä vapaaehtoistyötä tekevillä työttömillä useinkaan ole autoa.

Esitämme, että kaupunki selvittää mahdollisuuksia kaikkien näiden ongelmakohtien ratkaisuun siten, että myös kouluruokaa jaettaisiin sitä tarvitseville päivittäin ja että kuljetusongelma hoidetaan kuntoon tarvittaessa vaikka kaupungin järjestämänä. Ennen kaikkea se osoittaisi haluamme kantaa yhteistä vastuuta niistä, joilla omat edellytykset asialliseen toimeentuloon ovat menneet. Lisäksi uskomme, että sillä on monia, välillisiä positiivisia vaikutuksia huono-osaisuuden aiheuttamiin ongelmiin myös kaupungin näkökulmasta.

Jorma Kuistio                                                                                         Kalervo Björbacka

kaupunginvaltuutettu (vihr.)                                                                   kaupunginvaltuutettu (ps)